Opublikowany przez: Monika C. 2020-03-25 11:37:55
Autor zdjęcia/źródło: Photo by Mae Mu on Unsplash
Pieczywo, mimo, że znajduje się dopiero na trzecim piętrze Piramidy Zdrowego Żywienia i Stylu Życia, pojawia się codziennie w naszej diecie, przynajmniej w jednym posiłku. Kiedy mamy ograniczoną możliwość robienia zakupów - #zostańwdomu - lub zależy nam na pieczywie o jak najprostszym składzie, warto mieć kilka wypróbowanych przepisów na domowe bułki, opartych na składnikach, które większość z nas ma zawsze w domu. Poza zaletami smakowymi i zdrowotnymi własnego pieczywa – nie ma w nim żadnych ulepszaczy ani konserwantów, unoszący się zapach świeżego pieczywa w domu sprawia, że czujesz się bezpiecznie. Przygotowaliśmy dwa łatwe przepisy na domowe grahamki i bułki z oliwkami.
Składniki:
0,6 kg maki typu graham
0,17 kg pszennej mąki (najlepiej chlebowej)
0,4 l wody
2 g suchych drożdży
15 g soli
4 g cukru
45 ml oleju
Przygotowanie:
Rozmieszaj w wodzie drożdże z cukrem (wg. przepisu na opakowaniu).
Do misy robota wsyp wszystkie składniki, łącznie z rozczynem drożdży.
Mieszaj kilka minut (3-4) na wolnych obrotach oraz drugie tyle na szybszych obrotach – dobrze wyrobione ciasto powinno być kleiste (czas może się nieznacznie różnić w zależności od temperatury i wilgotności w pomieszczeniu).
Odstaw do wyrośnięcia na ok 1 godz. - misę z ciastem przykryj lnianą ściereczką (nie będzie wysychało) i postaw w ciepłym miejscu, bez przeciągu.
Odrywaj po kawałku ciasta, zagniataj i formuj bułeczki (nieco mniejsze niż mają być po upieczeniu), posyp mąką i układaj na blasze, na której będą pieczone.
Zostaw na ok. 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Nagrzej piekarnik do 200°, na dno wstaw naczynie z wodą (żaroodporne).
Piecz w piekarniku ok. 15-20 minut.
Grahamki świetnie smakują z wędliną albo żółtym serem. Polecamy je także z białym serem i konfiturami lub tylko z dżemem....
Kto nie lubi włoskich bułek lub włoskich mini bułeczek z oliwkami, suszonymi pomidorami albo z ziołami? Wyróżniają się bardziej złożonym smakiem – często wystarczy do niej tylko dojrzały pomidor oraz mają bardziej wilgotną, lekko tłustą strukturę.
Składniki:
0,7 kg mąki pszennej najlepiej chlebowej)
0,45 l wody
3 g suszonych drożdży
7 g soli
30 g oliwy z oliwek
10 oliwek bez pestek lub 5-6 suszonych pomidorów (z grubsza pokrojonych)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na bułki umieszczamy w misie robota (drożdże przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu) i mieszamy wolno, ustawiając robot na niskie obroty, przez ok. 3 minuty. Następnie zwiększamy moc robota i znowu mieszamy ciasto przez ok. 3 minuty – aż ciasto będzie elastyczne.
Pod koniec mieszania dodajemy pokrojone oliwki i bardzo delikatnie mieszamy, aż do równomiernego ich rozmieszczenia w cieście.
Przekładamy ciasto do większej misy, na ok. 1 godzinę, do wyrośnięcia (w ciepłym miejscu i bez przeciągu).
Po godzinie delikatnie przemieszaj ciasto i zostaw na chwilę, by odpoczęło
Na każdą bułkę odrywaj ok. 60 g ciasta i formuj prostokąt.
Bułki ułóż na blasze, na której będą się piekły i zostaw je na kolejne 30 minut do drugiego wyrośnięcia.
Nagrzej piekarnik do 200°. Na dnie ustaw żaroodporny pojemnik z wodą
Piecz bułki przez ok. 15-20 minut, aż uzyskają ładny kolor.
Opcja: do ciasta możesz dodać też odrobinę rozmarynu lub ziół prowansalskich.
Bułki sprawdzają się jako baza kanapek oraz jako przekąska z wloską wędliną i serami.
Pieczywo często gości na twoim stole? Lubisz mieć zawsze świeże, pachnące bułeczki? Oto dwa przepisy na domowe grahamki i włoskie bułeczki z dodatkami.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.